Het groene vak
De Schijf van Vijf heeft vijf vakken die je helpen gezond te eten. Het groene vak is voor groente en fruit. Bijna alle soorten staan in de Schijf van Vijf: vers, voorgesneden, uit de diepvries, uit pot.. Mits er geen suiker of zout aan is toegevoegd. Groente en fruit leveren veel goede voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen. Gezond én lekker!
Wat staat er nog meer in de Schijf van Vijf?
In de Schijf van Vijf zie je precies wat gezond is om te eten. Het is belangrijk om elke dag genoeg te eten uit elk vak. Wat staat er in de vakken?
Volop volkoren: volkorenbrood, volkoren crackers of ontbijtgranen zoals havermout en muesli bijvoorbeeld. Maar ook volkoren pasta, zilvervliesrijst en aardappelen passen in dit vak. Een ezelsbruggetje: volkoren bevat veel vezels.
Vis, peulvruchten, ongezouten noten, eieren en vegetarische producten zoals tofu kun je afwisselen. Eet niet te veel vlees. Neem ook genoeg zuivel zoals halfvolle melk, halfvolle yoghurt en 30+ kaas, maar niet te veel. Elke dag een handje ongezouten noten is ook gezond.
Drink dranken zonder suiker, zoals kraanwater en thee.
Smeer met zachte of vloeibare oliën en vetten. Bijvoorbeeld halvarine op je boterham.