Brood, wat zit erin?

 

Brood wordt dus gemaakt van bloem, meel of volkorenmeel. En natuurlijk de andere ingrediënten: water of melk, gist of desem, en zout. En dat samen maakt dat brood heel voedzaam is. Vooral volkorenbrood!  

In volkorenbrood zitten namelijk heel veel voedingsstoffen, zoals vezels (die helpen je darmen goed werken), vitamines en mineralen. Voedingsstoffen zijn stofjes die ervoor zorgen dat je energie hebt, kunt groeien en gezond blijft.  

Soorten brood

Er zijn ontzettend veel soorten brood. Je kunt ze allemaal verdelen onder “witbrood”, “bruinbrood” of “volkorenbrood”.

In de Middeleeuwen was witbrood een luxe brood dat alleen voor de rijkste mensen was. Ze gebruikten alleen bloem, gemaakt van de meelkern van de graankorrel. De kiemen en de zemelen (de vliesjes) werden bij het meel voor de armere mensen gestopt. Arme mensen aten dus vaak volkorenbrood, wat eigenlijk veel gezonder is! Volkorenbrood, gemaakt van de hele graankorrel, bevat namelijk alle voedingsstoffen uit de hele graankorrel. Bijvoorbeeld vitamines, mineralen en vezels.  

Witbrood

Welke kleur denk je dat witbrood heeft? Dat komt omdat het gemaakt wordt van bloem. Alleen het middelste gedeelte van de graankorrel (meelkern) wordt hierbij gebruikt. De kiemen en zemelen (vliesjes) zijn eruit gezeefd.

Bruinbrood

Bruinbrood is meestal bruiner dan witbrood. Maar het is pas écht bruinbrood als het gemaakt is van meel.

Meel is een combinatie van bloem (het midden van de graankorrel) en volkorenmeel (de hele gemalen graankorrel). Bruinbrood is gezonder dan witbrood omdat er meer vitamines, mineralen en voedingsvezels in zitten.

Volkorenbrood

Volkorenbrood wordt gebakken van volkorenmeel. Hierbij wordt de hele graankorrel gebruikt. Het bevat nog meer vitamines, mineralen en voedingsvezels dan bruinbrood. Volkorenbrood is het gezondste brood!

Van elk type graan zoals tarwe, rogge, gerst, maïs, haver, rijst en gierst kan er (volkoren)meel of bloem gemaakt en gebruikt worden. Er bestaan dus heel veel soorten wit-, bruin- en volkorenbrood! Wat voor broodsoorten vind je nog meer bij de bakker of in de supermarkt?

Meergranenbrood

Meestal wordt brood van tarwe gemaakt. Dat is een graansoort. Meergranenbrood is gebakken van minimaal drie verschillende soorten graan. Al die verschillende graansoorten geven hun eigen smaak aan het brood. Meergranenbrood kan van volkorenmeel gemaakt zijn, maar ook van meel of bloem. Meergranenbrood kan dus wit, bruin of volkoren zijn.

Roggebrood

Rogge is ook een graansoort. Roggebrood is heel anders dan ander brood. Het is stevig, en soms wat plakkerig. Het smaakt en ruikt ook anders! Dat komt omdat rogge wat grover en steviger is dan andere graansoorten. 

Een ander verschil is de bereidingswijze; roggebrood wordt meer ‘gaar gemaakt’ dan echt gebakken. Er zijn verschillende soorten roggebrood met elk hun eigen recept. Brabants roggebrood, Fries of Gronings roggebrood, Gelders en Limburgs roggebrood zijn allemaal nét een beetje anders.

Desembrood

Alles wat je nodig hebt voor een brood is (volkoren)meel of bloem, water, rijsmiddel en zout. Voor het meeste brood is dat rijsmiddel gist. Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een papje van (volkoren)meel of bloem met water, dat de bakker uren, soms dagen laat rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk. Net als vroeger.

Desembrood is vaak wat steviger, zwaarder en smaakt anders dan brood dat met gist is gemaakt. Maar er zijn ook weer heel veel verschillende soorten desembrood!

Kleine broodjes

Kleine broodjes (of door bakkers “kleinbrood” genoemd) zijn vaak wat luxer dan gewoon brood. Met leuke vormen en versieringen of extra lekkere ingrediënten zijn het eigenlijk verwenbroodjes! Ze kunnen zacht of krokant zijn, of gevuld met iets. Denk aan een zacht puntje, een krentenbol, een maanzaadbolletje, mueslibolletje, waldkornbolletje, vlechtbroodje, wit- of volkorenbolletje.

 

Buitenlands brood

In andere landen eten ze andere soorten brood.

Denk aan de Ciabatta: dit is een typisch Italiaans streekbrood uit het gebied van Como (Noord-Italië). Het is een luchtig brood met een heel erg knapperige korst. Ciabatta heeft, in tegenstelling tot Nederlands brood, stompe uiteinden. Aan die vorm heeft het zijn naam te danken. Ciabatta betekent ‘slofje’, omdat het eruit ziet als een Italiaans pantoffeltje. 

Een shoarma- of een pitabroodje is een plat rond broodje met een holle binnenkant. Het broodje is ook bekend onder de naam pide (Turkije), kesra (Algerije), kemaj (Libanon), aysch (Egypte) en khubiz (Syrië en Marokko). Die holle binnenkant wordt vaak gebruikt om te vullen, bijvoorbeeld met gekruid vlees, sla en saus.

Turks brood is een groot, plat en ovaal of rond brood. Het deeg rijst lang. Daardoor zit er extra smaak aan het brood. Het is een luchtig brood, met grote gaten en typische, dunne korst. Turks brood wordt veel gegeten bij de warme maaltijd.

Marokkaans brood is groot, plat en rond. Marokkaanse gezinnen gebruiken brood op een andere manier dan de meeste Nederlanders. Brood wordt meestal niet gesneden. In plaats daarvan breken ze een stuk van het brood af. Bij het eten beleggen ze de zijkant van zo’n afgebroken stuk brood. Na een paar happen doen ze er opnieuw beleg op. Brood een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse warme maaltijd. 

Bapao is een Chinees broodje. Het zijn bolle gevulde broodjes, gemaakt van deeg met bloem, melk, ei, gist en zout. Ze worden gevuld met een mengsel van gehakt, gefruite ui, knoflook en rode peper. De gevulde deegballetjes worden gestoomd in een rijststomer of in een hete oven gaar gebakken.

Feestbrood

Sommige soorten brood zijn zo lekker, dat ze erbij horen op een feestje. Denk aan een Fries of Brabants suikerbrood, dat vol zit met klontjes suiker. Of een kerststol: een luxe krentenbrood, gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker… Er zitten soms ook stukjes noot of vruchtjes in. Mmmmm. Wist je trouwens dat een paasbrood bijna hetzelfde is als een kerststol? Alleen op het paasbrood zit geen poedersuiker.

floating-image