Wat is het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel?

 

Daarvoor moeten we even goed kijken naar de graankorrel. 

De graankorrel bestaat uit drie delen: de kiem, de zemel en de meelkern.

Bloem 

Voor bloem wordt de graankorrel eerst gemalen en dan gezeefd. Alleen het binnenste deel van de graankorrel (meelkern) blijft over. 
De zemelen (vliesjes) en de kiemen worden eruit gezeefd. Zo blijft het fijne witte bloem over.
  

Volkorenmeel 

In volkorenmeel zitten wél alle onderdelen van de graankorrel. De meelkern, de kiem en de zemel. Daar zitten belangrijke vezels, vitaminen en mineralen in, dus dat is heel gezond. Het heeft een wat bruinere kleur dan bloem. 

Meel 

Meel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Hier zitten dus ook belangrijke vitamines, mineralen en vezels in. 

Het geheim zit in de buitenkant

De graankorrel bestaat uit drie delen: de meelkern, de kiem en de zemel. De meelkern bevat vooral koolhydraten en eiwitten. Dit zit dus in witbrood. 

In de kiem vind je wat gezonde vetten, vitamines en mineralen. Maar voor de jackpot moet je in de zemel zijn, het buitenste vliesje rondom de graankorrel. Hierin schuilt het grootste deel van de vezels, belangrijke mineralen als ijzer, zink, koper en magnesium en de vitamines B en E. Bovendien wemelt het in de zemel van de bioactieve stoffen zoals flavonoïden en carotenoïden en zelfs nog een klein beetje eiwit.  

Al die goede stoffen zitten dus vooral in volkorenbrood, en ook – maar iets minder – in bruinbrood. In witbrood zitten niet zo veel voedingsstoffen.  

floating-image