Noten en peulvruchten

 

Noten en peulvruchten, daaronder vallen eigenlijk heel veel soorten.

Noten zijn bijvoorbeeld pistachenoten, walnoten en cashewnoten. Ken je nog meer soorten noten? 

Peulvruchten zijn heel anders: sojabonen bijvoorbeeld, en ook linzen en kikkererwten zijn peulvruchten. Welke ken jij?

In de Schijf van Vijf

Ongezouten noten en peulvruchten staan in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's bevatten veel goede vetten. Peulvruchten zijn juist rijk aan eiwitten en bevatten veel vezels.  

Een ezelsbruggetje: onverzadigd vet = oke, verzadigd vet = verkeerd. Zo kan je gemakkelijk onthouden dat onverzadigde vetten gezond zijn, en verzadigde vetten minder gezond. Ongezouten noten, en pinda's bevatten de goede, onverzadigde vetten. Ze verkleinen de kans op hartziekten. Ook peulvruchten zijn een goede keuze, ze helpen je om je bloedvaten gezond te houden. 

Een belangrijk verschil

Noten groeien aan bomen. Peulvruchten groeien juist aan een struik, onder de grond. De pinda is een instinker. De pinda groeit niet aan een boom maar aan een struik. En toch noemen we de pinda vaak een noot. Dat komt omdat de samenstelling van de pinda meer lijkt op die van noten dan van peulvruchten. Maar eigenlijk klopt het dus niet!   

De pinda, is dat een noot of een peulvrucht?

Bij het ontbijt?

Nu denk je misschien; wat doen noten en peulvruchten bij het ontbijt? Inderdaad, bruine bonen eet je misschien niet (zo vaak) bij het ontbijt. Maar wat denk je van walnoten in je muesli met halfvolle yoghurt? Of hummus (gemaakt van kikkererwten) of 100% pindakaas op je volkoren boterham of een glas sojadrink? Noten en peulvruchten passen dus prima bij het ontbijt!  

Noten voor het milieu

Kastanjes, pinda's, walnoten en hazelnoten zijn de meest duurzame soorten noten. Je kan noten ook in plaats van vlees eten. Dat is beter voor het milieu. De klimaatbelasting en het energiegebruik van noten is vergelijkbaar met ei, en gunstiger dan van vlees. Het watergebruik van noten is wel wat hoog, maar per portie alsnog lager dan vlees. 

Pindakaas of 100% pindakaas?

Niet alle soorten pindakaas en notenpasta's staan in de Schijf van Vijf. In veel van deze belegsoorten is bijvoorbeeld suiker of zout toegevoegd. Er bestaat ook 100% pindakaas en 100% notenpasta. En zoals de naam al zegt, bestaan die producten uit 100% pinda's of noten. Zonder suiker of zout. Nog steeds heel lekker, en een gezonde keuze!  

 

Erwten van kikkers?

Wat hebben kikkers met kikkererwten te maken? En waar komen ze vandaan? Kikkererwten komen uit Noord-Afrika. In andere landen zoals India eten ze al heel lang kikkererwten. En nu ook steeds vaker in Nederland. De kikkererwt smaakt een beetje als een noot. Ze lijken zelfs een beetje op een blanke hazelnoot.

Van kikkererwten kan je ook hummus maken. En falafel. Ken je dat?
Maar nee, kikkers hebben niks met kikkererwten te maken.