Een ei hoort erbij!

 

Een gekookt of gebakken eitje bij het ontbijt, lekker! Eieren staan in de Schijf van Vijf, dat komt omdat ze veel goede voedingsstoffen bevatten. Eieren zijn ook een goede vegetarische keuze. Dat komt doordat ei eiwit, ijzer en vitamines A, B2 en B12 bevat. 

Hoeveel eieren leggen kippen elk jaar in Nederland?

 

Vol voedingsstoffen

Eieren bevatten veel voedingsstoffen. Vooral eiwit en vet. En een klein beetje koolhydraten. De dooier (het gele gedeelte) bevat het grootste deel van het eiwit en vet. Eieren zitten boordevol vitamines en mineralen. Daarom staan eieren in de Schijf van Vijf. 

Wist je dat je wel 2 tot 3 eieren per week mag eten? En daarnaast zit ei (als ingrediënt) in verrassend veel andere producten. Pasta, saus en koekjes bijvoorbeeld. Weet jij nog een product waar ei in zit? 

Alle vormen en maten

In Nederland eten we bijna alleen maar eieren van Nederlandse kippen: legkippen. Maar er zijn verschillen. Sommige eieren zijn heel kleine, andere juist heel groot. Hoe groot de eieren zijn kan je vinden op de verpakking, door de aanduiding S, M, L of XL.  
 
En er zijn ook verschillende type eieren. Dat hangt af van de leefomgeving van de legkip. 
- Kooi-ei: dit is niet zo diervriendelijk. De leghen zit in een kooi met andere kippen, in een dichte stal. 
- Scharrelei: de kip zit niet in een kooi, maar komen eigenlijk ook niet buiten.  
- Vrije uitloopei: Deze kippen mogen naar buiten, en er is per kip ruimte van 4 vierkante meter 
- Biologisch ei: Biologische kippen mogen naar buiten en hebben meer ruimte dan vrije uitloop kippen. Fijn voor de kippen!  

Zijn biologische eieren gezonder dan scharreleieren