Het milieu
Om voedsel te maken is veel nodig. Er is bijvoorbeeld land nodig, water, energie, (kunst)mest, en gewasbeschermingsmiddelen. Dit heeft effect op de wereld en het milieu. Of het nu gaat om vlees, brood, groente, fruit of vis, er is altijd een impact op het milieu. De broeikasgassen die vrijkomen zorgen voor opwarming van de aarde en meststoffen kunnen zorgen voor vervuiling van natuur en water. Het gebruik van land en in kleinere mate het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zorgt daarnaast voor verlies aan biodiversiteit (soortenrijkdom; alle planten, dieren en micro-organismen).
Naast het produceren, zorgen ook de bewerking, het verpakken, het transport en de verspreiding van producten voor belasting van het milieu. Een belangrijke milieubelasting is de uitstoot van broeikasgassen. Er zijn verschillende broeikasgassen, waarvan methaan en CO2 de bekendste zijn. Om aan te geven hoeveel broeikasgassen iets uitstoot wordt wel gesproken over de “CO2 voetafdruk”.
Gooi je boterham niet weg!
Er wordt in Nederland heel veel brood gegeten, maar er wordt helaas ook vaak nog brood weggegooid. Al jaren staat brood op nummer 1 van de meest verspilde producten in Nederland. Per persoon gooien we gemiddeld 3 boterhammen per week weg, dat is zonde! Zoals je nu weet, kost het veel energie om voedsel te maken. Gooi je brood weg, dan verspil je dus al die goede voedingsstoffen en energie.
Lees hier tips om nooit meer oud brood weg te hoeven gooien! Met oud brood kun je trouwens nog lekkere recepten maken. Zo beschermen we samen het milieu.