Groente

 

Eetbare delen van een plant noemen we groenten. Er zijn een heleboel soorten groenten, in allerlei kleuren. Bijvoorbeeld bladgroenten zoals spinazie en sla. En vruchtgroenten zoals avocado en komkommer. En kiemgroenten zoals tuinkers. Maar ook wortels, bietjes, champignons, uien en tomaten zijn groenten. Zie je al die kleuren al voor je? Eet jij weleens groenten bij het ontbijt? Welke kies je dan? 

Groente of fruit?

Het is soms best verwarrend. Sommige vruchten worden bijvoorbeeld tot groenten gerekend, zoals tomaat, paprika en komkommer.

 

(Mis)vorm  

Sommige groente (of fruit) zien er anders uit dan we misschien gewend zijn. Kleine paprika’s bijvoorbeeld, of kromme komkommers. Een beetje bijzonder misschien, maar net zo lekker en gezond! En weggooien alleen omdat de kleur of vorm niet helemaal is zoals we denken dat het hoort, is ook zonde. Lekker eten dus, die kromkommer. 

Hoeveel per dag?

Weet jij hoeveel groente je per dag mag eten? Hoe ouder je wordt, hoe meer groente je per dag kan eten! 

4 tot en met 8 jaar: 100 tot 150 gram 

9 tot en met 13 jaar: 150 tot 200 gram

Lijkt dat je veel? 1 snoeptomaatje is al 10 gram. Als je het zo bekijkt, dan valt het wel mee toch? 

Welke groente eten we het vaakst in Nederland?