Beter eten voor het milieu

 

In de module Vooral volkoren heb je al geleerd dat er veel nodig is om voedsel te maken, en dat dat effect op de wereld en het milieu heeft. Er is bijvoorbeeld land nodig, water, energie, (kunst)mest, en gewasbeschermingsmiddelen. Of het nu gaat om vlees, brood, groente, fruit of vis, er is altijd een impact op het milieu. 

Hoe meer we kiezen voor gezonde en duurzame producten, hoe beter we zorgen voor de natuur en voor de toekomst, zodat er altijd genoeg eten is. In Nederland eten we vaak veel dierlijke producten, zoals vlees, vis, kaas, melk en eieren. De naam zegt het al: dierlijke producten komen van dieren. Het is goed om vaker plantaardige producten (van planten!) te kiezen, zoals groente en fruit. Meer plantaardig eten volgens de Schijf van Vijf betekent dat je veel groente, fruit, volkoren granen, ongezouten noten en peulvruchten eet. En iets minder vaak voor vlees en niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid zuivel. Dat is beter voor het milieu en ook goed voor jou!  

Elk bietje helpt, je beste peentje voor

Lekker veel groente en fruit dus, een goede keuze! Er zijn nog een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden om een nóg betere keuze te maken voor het milieu. Bijvoorbeeld door te kiezen voor groente en fruit uit het seizoen. Dat zijn soorten die verkocht worden in de periode dat ze worden geoogst. Kijk maar eens op de Groente- en fruitkalender van het Voedingscentrum. Welke soorten groente en fruit zijn nu in het seizoen? 

Een handig ezelsbruggetje is dat ABCDE fruit het hele jaar door beschikbaar is en een lage impact heeft: appels, bananen, citrusfruit, druiven En peren. 

Biologisch

Ook kan je kijken naar bepaalde keurmerken. Bijvoorbeeld “Biologisch”, dat zie je aan het groene blaadje met de twaalf sterretjes. De sla komt van het land, en de komkommer groeit aan een plant, is het dan niet sowieso biologisch? Nee.  

Biologisch is de officiële term voor een bepaalde manier van voedsel produceren. Voedsel mag alleen biologisch genoemd worden, als het voldoet aan de regels die daarvoor zijn. Bij het kweken en telen van biologische groenten en fruit wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu. Er wordt bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.  

Zijn biologische groenten en fruit dan gezonder? Nee, niet per se. Ook niet-biologische groenten en fruit zijn gezond. Als je extra wilt letten op de natuur en het milieu, dan zijn biologische groenten en fruit een goede keuze.