Gezond ontbijten doe je zo!
1. Kies genoeg uit elk vak van de Schijf van Vijf.
2. Wissel lekker af, neem niet altijd hetzelfde. Gezond ontbijten kan van alles zijn. Een lekker belegde volkorenboterham bijvoorbeeld, of een schaaltje halfvolle yoghurt met fruit, of een bakje havermoutpap.
3. Zoet en toch gezond? Probeer eens aardbeien of plakjes appel en banaan op je boterham of in je yoghurt!
4. Een bruine of volkoren boterham is al een stuk gezonder dan een witte boterham; gezond hoeft niet zo moeilijk te zijn!
5. Met wat frisse schijfjes komkommer of lekkere tomaatjes geef je jezelf een gezonde start van de dag.
Als beleg voor je bruine of volkoren boterham kun je bijvoorbeeld kiezen voor 100% pindakaas, halvarine en 30+ kaas, of een gekookt eitje. Voor de afwisseling kun je af en toe kiezen voor een groentespread of hummus, jam of appelstroop.
Wist je dat…
Er gezonde vetten zijn en ongezonde vetten? Gezonde vetten heten “onverzadigde vetten” en de slechte vetten heten “verzadigde vetten”.
In halvarine en margarine zitten vitamines A, D en E en in roomboter zit veel minder vitamine D en meer verzadigd vet.
Wist je dat…
Fruit bij het ontbijt eten niet alleen lekker en gezond is? Door te kiezen voor Nederlands fruit in het juiste seizoen ben je ook goed bezig voor het klimaat. Kijk in dit overzicht wanneer welk seizoensfruit uit Nederland beschikbaar is:
En groente: wortel kan jaarrond, tomaat het beste in juni t/m oktober, komkommer en paprika juli t/m oktober. Dat zijn de momenten dat deze groenten vanuit de volle grond in Nederland kunnen komen.