Je bevindt je in de omgeving voor leerkrachten.

Lesbrief

 

Deze module bestaat uit 3 productgroepen die behoren in het roze vak van de Schijf van Vijf: zuivel, ei, en noten en peulvruchten. Vertel wat de Schijf van Vijf inhoudt en laat zien hoe deze eruit ziet. Bespreek met de leerlingen welke producten in welk vak horen. Laat ook zuivel, noten, peulvruchten en ei de revue passeren. Bekijk de website van het Voedingscentrum om meer te weten te komen over de Schijf van Vijf.    

Zuivel 

  • Leg uit wat zuivel is en waar het van gemaakt wordt. Bekijk de video over hoe kaas wordt gemaakt:
  • Bespreek met de leerlingen wat het verschil is tussen verschillende soorten zuivel (magere en halfvolle melk/yoghurt, 30+ en 48+ kaas etc.). En bespreek waarom bepaalde keuzes wel gezond zijn en welke minder.
     
  • Leg het verschil uit tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie. Meer informatie over dit onderwerp vind je op de website van de Maag Lever Darm Stichting en het Voedingscentrum. 

Ei 

  • Neem met de leerlingen door waar eieren vandaan komen en waarom ze gezond zijn.

  • Geef de leerlingen de tijd om individueel of in groepjes de feiten en films te doorlopen, en laat ze de quizvragen beantwoorden. 

Noten en peulvruchten 

  • Bespreek met de leerlingen wat noten en peulvruchten zijn, en wat het verschil is tussen deze categorieën. 

  • Geef de leerlingen de tijd om individueel of in groepjes de feiten en films te doorlopen, en laat ze de quizvragen beantwoorden.