Ontbijten volgens de Schijf van Vijf
In de Schijf van Vijf zie je precies wat gezond is om te eten. Het is belangrijk om elke dag genoeg te eten uit elk vak. Dat begint al bij het ontbijt.
In de Ontbijtschijf, een afgeleide van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, zie je welke ontbijtproducten passen in welk vak.
Wat staat er in de vakken?
Groente en fruit zijn heel gezond om veel van te eten. Schijfjes banaan op brood, een handje tomaatjes tussendoor en boontjes bij het avondeten bijvoorbeeld. Lekker én gezond!
Vis, peulvruchten, ongezouten noten, eieren en vegetarische producten zoals tofu kun je afwisselen. Eet niet te veel vlees. Neem ook genoeg zuivel zoals halfvolle melk, halfvolle yoghurt en 30+ kaas, maar niet te veel. Elke dag een handje ongezouten noten is ook gezond.
Drink dranken zonder suiker, zoals kraanwater en thee.
Smeer met zachte of vloeibare oliën en vetten. Bijvoorbeeld halvarine op je boterham.
En: kies vooral volkoren! Bijvoorbeeld volkorenbrood bij het ontbijt en een volkoren krentenbol tussendoor!
Volkorenbrood is heel gezond, want hier zit volkorenmeel in. Dat levert veel energie, eiwitten, vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Ook volkoren crackers en ontbijtgranen zoals havermout en muesli passen binnen de Schijf van Vijf.
Wat staat er niet in de Schijf van Vijf?
Producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet. Zoals snoep, snacks, frisdrank, vruchtensap, vleeswaren en sauzen. Deze horen dus niet thuis in een dagelijks gezond ontbijt! Af en toe kan wel.