Een goede keuze om te smeren op je volkorenboterham of volkorencracker is halvarine of margarine uit een kuipje. In halvarine en margarine uit een kuipje zitten plantaardige oliën en vetten. Dat zijn vooral onverzadigde vetten (onverzadigd = oké). Zachte halvarine en margarine uit een kuipje bevat water en de belangrijke vitamines A, D en E. Je hebt halvarine of margarine uit een kuipje nodig om voldoende vitamine A en D binnen te krijgen. 

 

Tip! Dip je volkoren broodje eens in olijfolie, extra lekker als het een hard broodje is!  

 

 

Niet in de Schijf van Vijf 


De vetten die niet in de Schijf van Vijf staan, zijn vaak hard. Denk aan roomboter of harde margarine. Deze producten zijn minder gezond, omdat ze meer verzadigd vet bevatten en minder vitamine D. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol, en dat verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. 

 

 

Roomboter wordt gemaakt van melk