Thee zonder suiker

 

Thee, je kent het vast wel. En kijk je in de theedoos thuis dan zitten er misschien wel veel verschillende soorten thee in. Zwarte thee, groene thee, witte thee, kruidenthee, en allemaal verschillende smaken.

Zwart en groen 

Zwarte en groene thee wordt gemaakt van de theeblaadjes en knopjes van de theeplant. Zwarte thee wordt na het plukken geoxideerd. Dat betekent dat het reageert met zuurstof. De kleur, smaak en aroma veranderen. Door dit proces ontstaat de zwarte kleur. Groene thee komt van dezelfde theeplant, maar wordt niet geoxideerd en daarom blijven de blaadjes groen.  

Hang je de theeblaadjes en knopjes een tijdje in warm of heet water, dan krijg je de drank thee. En dat wordt wereldwijd heel veel gedronken!  

 

Hoeveel theezakjes kan je maken van 1 kilo verse theeblaadjes?


Thee is gezond

Alle soorten thee zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Thee zonder suiker bevat geen calorieĆ«n (energie). Het beste kun je kiezen voor zwarte of groene thee. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk. De bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Die druk is nodig om bloed rond te pompen, zodat al je organen en spieren genoeg zuurstof krijgen. Daarmee verkleint het de kans op een beroerte.  

 

Hoe wordt thee gemaakt?

 

 

 

Waar komt thee vandaan?

De theeplant komt van oorsprong uit China, maar groeit nu ook in heel veel andere landen. In India, Sri Lanka, Malawi en IndonesiĆ« bijvoorbeeld. Die landen hebben een goed klimaat voor thee. De theeplant heeft een warm en vochtig klimaat nodig en een vruchtbare bodem.  

 

De bekendste zwarte thee -English Tea- komt uit Engeland.